A fény születése...

2014. november 25. « Aktualitások, hírek, események
A fény születése...

Amikor a fény újra megszületik

Hol volt, hol nem volt… ismerős szavak, melyek, remélhetőleg, kellemes érzésekkel párosulnak, hiszen gyermekkorunk varázslatos hangulatát idézik: a mesék csodaszép világát.

Az igazi mesékben a főhős általában hosszú útra indul, nehéz próbák elé kerül, ám a küzdelmekkel teli események után végül győzedelmeskedik, megkapja méltó jutalmát. Útját sötét, gonoszkodó erők akadályozzák, „jóságos jóakarók” segítik, és mindvégig ott van vele az a meggyőződéssé vált tanács, mely lelkének erő, vezérlő csillag: „Jó tett helyébe jót várj!”

Tél van, december. Ilyenkor életünket érezhetően nehezíti a szorító hideg, a barátságtalanul szürke táj, s a napfény is csak alig akar megmutatkozni. A nappalok egyre csak rövidülnek, mind hosszabb lesz a sötét éjszaka... „Csak volna vége már!”

S lám, ebben a küzdelmes időszakban ünnepelünk! Ünnepeljük a megváltó születését, amely a világon oly sok embernek az örömökön túl hatalmas reményt is ad. A kereszténységben felnövekvőknek Jézus születését, nem feledve tanítását: a szeretet mindent legyőző erejét. Buddha, aki szintén az év ezen időszakában született, a szenvedés elleni küzdelemben segíti a hozzá fordulót.

Íme hát, van remény, nincs elveszve semmi! Amikor a leghosszabb az éjszaka (a legnagyobb a sötétség, kint is, bent is…), fény születik. Fény születik, de nem csak valahol kint, valamikor régen, hanem bent is, lelkünkben. Igen, lelkünkben is megszületik ilyenkor a fény, függetlenül attól, hogy milyen vallásban hiszünk, hogy egyáltalán hiszünk-e. Mert az ember lelke fény természetű, tiszta, világos, ragyogó. Igaz, köré sereglett sok minden, ami ezt a tisztaságot elhomályosítja: félelem, kétség, harag, önzőség, bosszúvágy …, hosszan lehetne még sorolni. Meg kell küzdeni ezekkel a sötét erőkkel, hogy végre újra világossá, tisztává váljon a kép! Hogyan? Jósággal, igazságossággal, a szépség eszközeivel. Hisz létezik a Jóság, az Igazság, a Szépség, ezek mindig is segítették életünk legnehezebb, legsötétebb időszakait. Ugye hogy így van? Ha pedig kaptunk, akkor szükség esetén nekünk is adni kell ezekből a tiszta ideákból másoknak, s ez csak úgy megy, ha mindezek bennünk is – újra – megszületnek. Félni nem kell, nem fognak ezek az értékek elfogyni belőlünk, ahogy a gyertya lángja sem csökken, ha róla egy újabb mécsest gyújtanak. Ami történik az az, hogy a fény lesz egyre nagyobb. Ami pedig a következményeket illeti: nos, emiatt sem kell aggódnunk, hisz megtanultuk, régóta tudjuk már: „Jó tett helyébe jót várj!”

Híreink, üzenetek
oldal tetejére